05. Feb

Ako smo ono što jedemo – što ste danas?

Danas se jede daikon!

Koristite li u svojoj prehrani daikon? Daikon/japanska bijela rotkva  ili „dajkon“ s tvrdim „j“ kako ga ja izgovaram, korjenasto je povrće koje, kako mu i samo ime kaže, potječe iz Japana.

Nije Mr.Muscolo već daikon.

No, ne moramo ga uvoziti jer jako lijepo uspijeva i tu kod nas; sijem ga u ljeto zajedno s običnom crnom rotkvom. Dajkon je poznat kao snažan čistač tla, pa tako i našeg organizma. Nakon černobilske katastrofe sijao se jer je tlo čistio od radioaktivnosti i štetnih sastojaka (naravno, nije se takav jeo). Zato je važno na kakvom ga tlu sijete jer valja imati na pameti da je on kao mala metlica koja pomete i na sebe primi sve nečistoće iz tla..

Sjeme daikona, izdašno je i lako se čisti.

Kao što čisti tlo, jednako čisti i naš organizam; oslobađa da suvišne vode i posebice, masnih naslaga i kolesterola. A budući da pripada u biljke korijena, vole ga naša pluća, crijeva, srce i cirkualcija jer podupire njihov rad.

Kako danas radim polpete od žitarica i povrća koje ću pržiti u ulju, naribat ću daikon uz salatu da svojom sirovošću i činjenicom da se dobro nosi s masnoćama, uravnoteži današnji obrok.  Polpete ili popečke radim od prosa, mrkve i inače kapule, danas poriluka jer ga trebam potrošiti. Proso je gotovo za 20 minuta pa ću ga skuhati sad, no inače polpete najčešće radim od žitarica koje mi ostanu od dana ranije i koje trebam potrošiti. Uz polpete koje su brzo gotove radim malo duže kuhano jelo, varivo od zelene leće i cikle, s češnjakom i kombu algom. Inače, komadić kombu alge uvijek kuham uz mahunarke da bi se mahunarke bolje skuhale i tako bile probabljivije.  Uz polepte i varivo sa strane, radim i salatu – svježa riga, naribani daikon i kratko kuhana blitva koje sam začinila sa zericom maslinovog ulja i misa koja će savršeno uravnotežiti pržene polpete. Miso je inače fermentirana pasta od soje koja dobro djeluje na probavu i cijeli organizam: alkalizira krv i detoksicira organizam, inače ju stavljam u juhe, a ponekad, kao i danas, koristim ju kao začin.

klopa

Zdravo, fino, osvježavajuće – njamastično!

Uživajte u suncu i dolasku proljeća,

Živili,

PovrćAna