23. Mar

Sjetva blokerima

Staklenik je gotov i u punom je pogonu, baš kao i ja!

Operiranje u stakliću.

Istovremeno sijem bebe-presadnice i pripremam njivu za njih, a i kuvam, tako da je malo ludilo, al’ neka je jer radim što volim. Neki dan sam se rasplakala od njivi od muke i frke al’ onda sam se sjetila da mi je alternativa bila da sjedim u ofisu, čitam nečije tekstove, pišem svoje vlastite koje će pročitati dva i pol čovjeka-kolege pa mi je instant postalo lakše jer radim na zemlji, kolege su mi dva konja koji se slobodno šeću i klopaju po susjednim njivama te glistice, prijateljice iz zemlje. Zemlja ima smisla, ovaj rad (ne doživljavam ga kao “posao” već kao rad, a o distinkciji posao/rad jednom drugom zgodom :)) ima smisla. Elementaran je, smislen i nužan jer rezultira hranom i autonomijom. Enivejz, skrenula sam s teme.

Dakle, ove sam se godine odlučila za sjetvu s blokerima s kojima sam se pred par godina upoznala na jednoj od radionica. Kad sam obrađivala vrt od nekih 100-ak kvadrata obiteljske kuće u kojoj sam živjela, bebe presadnice sam uzgajala u posudama i u stiropornim kontejnerima. U zatvorenom bih krenula sa sjetvom u veljači/ožujku i tako zasijane bebe presadnice bih njegovala u staroj bratovoj sobi koja je bila osunčana i služila mi je kao staklenik. Kad bi zatoplilo, presadila bih bebe-presadnice u vrt. Kako sam pred neko vrijeme uzela veći komad zemlje i odlučila proizvoditi veću količinu povrća, potreban mi je i veći broj beba-presadnica pa sam se odlučila za blokere iz nekoliko razloga.

Blokeri

Blokeri su vrlo praktičan alat koji zapravo komprimira zemlju u male kockice. Uzeli smo tri veličine blokera. Najmanji bloker u jednom potezu napravi dvadeset malih kockica. Dakle, blokerom se zaista jako brzo radi!

Mini – bloker u jednom potezu proizvede dvadeset kockica za dvadeset beba-presadnica.

 

160 kockica za blitvu su gotove za čas.

 

Blitva je spremna!

U kockice se sjeme stavlja jedno po jedno ili u slučaju nekih biljaka tipa peršina, može se staviti i nekoliko odjednom. Možda se može učiniti da je psihijatrija stavljati jedno po jedno sjeme rukom ali zaista ide jako brzo + poslije nema prorjeđivanja na gredici što meni osobno nikad nije baš napet dio posla.

blitvica i olovka

Sjeme po sjeme – ide puno brže nego što se čini.

Dakle, sjeme se položi u najmanju kockicu i nakon što nikne, za nekoliko se dana preseli u veću kocku. I onda se preseli na otvoreno. Stvarno je praktično. Jasno, veće se sjeme (poput graha) stavlja odmah u veću kocku.

Najveća prednost sijanja u blokerima je, kako navode to što se korijen ne razvija spiralno kao u zaobljenim posudicama već raste ravno, vertikalno prema dolje pa posljedično, biljka raste brže nego u konvencionalnim posudama i kontejnerima. Dakle, bebe-presadnice u blokerima rastu brzo, brže nego u posudicama, a to mi odgovara pogotovo ove sezone jer nas je riječki monsun od nekih mjesec dana usporio u izgradnji staklenika pa vremenska nadoknada koju dobivam blokerima jako dobro dođe.

Osim što se blokerima radi jako brzo, još jedna prednost je što bebe-presadnice iz blokera zauzimaju manje mjesta od onih uzgojenih u konvencionalnim posudicama što mi je odlično zbog prostorne iskoristivosti jer moram pažljivo planirati što i kad sijem i što i kad selim na otvoreno da ne bi došlo do gužvanca. Ono što mi se isto tako jako sviđa je činjenica da blokeri ne zahtjevaju plastične posude ili stiroporne kontejnere koji su napravljeni od plastike i koji se troše, koštaju, oštećuju i bacaju. Dakle, puno je čišće i meni ekološki prihvatljivije.

Radost i veselje kad bebe niknu! Njegujem ih brižno i puštam im samo lijepu muziku s HRT 3.

Činjenica je da se najmanje kockice beba-presadnica zbog male površine brže suše pa treba voditi računa o redovitom zalijevanju.

Fino kuhajte, zdravo jedite, obrađujte makar i pomidor u važu na prozoru i stej bjutiful,

Čitamo se u srijedu,

SeljAnka