20. Jan

Detoks, šmetoks

Ne vjerujem u novogodišnje odluke. Niti u silne detokse. Sad, nakon krasnog cjelomjesečnog božićnog oždera već smo sa siječnjem ugazili u vrijeme „detoksa“. Pa ga evo, skače iz paštete. „Najbolji detoks“, „detoks u tri koraka“, „detoks u sedam dana“ „detoks zbog kojeg je Jennifer Aniston vrijeme stalo“ pa osim detoksa tu je i nezaobilazna „superfud“ – ova čisti jetru bolje od Domestosa, a od one s Djevičanskih otoka koža je blistava kao u trogodišnjakinje, a nakon sedam dana, cice su ti veće za tri broja.

Ne vjerujem u detokse ali vjerujem u zdrave navike i dugotrajna rješenja. Naravno, dobro je resetirati sustav i rasteretiti ga s vremena na vrijeme ali ako se nakon toga vraćamo starim navikama, ne vidim poantu u tome. Važno je osvijestiti što jedemo, što nam smeta, a što nam čini dobro. Da se razumijemo, ima krasnih dodataka prehrani ali ako je baza manjkava na svakodnevnoj razini, korištenje čarobnog „superfuda“ je bacanje para koje pogoduje samo farmaceutsko/prehrambenoj industriji. A da ne govorim koliko „superfuda“ će nam ubrzo niknuti na obližnjoj livadi – maslačak, kopriva, divlja mrkva, medvjeđi luk, cikorija…

Tijelo se samo čisti, prirodno i to zahvaljujući jetri, probavnom sustavu, bubrezima, plućima. Nažalost, osim što uglavnom manjka raznovrsnosti, zbog suvremene konvencionalne proizvodnje hrane, kolektivno jedemo jako puno hrane problematičnog porijekla, velika je količina rafiniranih namirnica, konzumira se puno isprocesirane hrane koja obiluje bijelim šećerom, konzervansima, aditivima, ostacima pesticida; sojom, antibioticima, sedativima, hormonima kad se govori o mesu.. Stvar je matematička – zdravijim navikama i redukcijom prerađene i problematične hrane, u tijelo će se unositi manja količina opterećujuće hrane i ono će se lakše rješavati viškova koji mu ne daju potporu.

Idući vikend kreće prva ovosezonska radionica, i to kuhanja, „Detoks, šmetoks“. Namijenjena je svima koji žele naučiti nešto novo o pripremi hrane; svima koji žele obogatiti svoju prehranu i poboljšati svoje navike. Svi su dobrodošli, bez obzira na „prehrambenu orijentaciju“.

Kratke fermentacije. Jer naša crijeva vole mikriće iz fermentiranog povrća.

Upogonit ćemo masu povrća i pripremat ćemo ga na totalno nove načine i naučit ćemo kako ga ukomponirati u svakodnevnu prehranu. Naučit ćemo kako pripremiti raznovrsne i nutritivno bogate obroke. Upalit ćemo pećnicu, dinstat ćemo, kuhat ćemo. Korijeni, glavičasto povrće pa zeleno lisnato koje je puno više od prekuhane blitve i nužnog zlog pratitelja mesa, a koje trebamo jesti svakodnevno jer je bogato klorofilom i potpora je jetri i žučnom mjehuru. Tako podupiremo tijelo. Naučit ćemo raditi kratke fermentacije u novim kombinacijama jer su nam svima, civilizacijski, crijeva u banani, a fermentirano sadrži mikriće koji su čudo za naš imunitet i probavu. Jest ćemo raznovrsno i cjelovitocjelovite žitarice, mahunarke, masa povrća, sjemenke, kvalitetna ulja.. a jela ćemo pripremati poštujući sezonalnost, u odabiru namirnica i načinu pripreme. Naučit ćemo i kako planirati obroke i olakšati si kuhanje kako biste mogli čitavo vrijeme jesti kvalitetno bez provođenja sedam sati dnevno u kuhinji.. Promjene ne idu preko noći, događaju se korak po korak. Dođi na prvi korak ili na reset.

Kad: subota, 25.1.2020. 1014 h

Gdje: Moja kuhinja, Opatija

Cijena: 300 kn

Radi se u malim, individualiziranim grupama i zbog ograničenog mjesta, rezervacija je obavezna na [email protected]  (ili ispuni “kontakt” formu) do petka u podne.