25. Jan

Fini doručak za zdrav’ početak tjedna

Riža i juha za doručak čine vam se nevjerojatnije nego čuti Mladena Grdovića u tonalitetu?  Nemojte još odustati, dajete ovom finom i zdravom doručku šansu!

 

Sastojci za današnji doručak

Miso juha sa smeđom rižom posipanom sjemenkama i kratko kuhano zeleno sa strane. Za doručak. Čini vam se nevjerojatno poput odojka u kombinaciji s kečapom? Danas sam se zaželjela jednostavnog i zdravog doručka koji će me dugo držati sitom i koje voli moje tijelo i čini mu dobro.

 

Juha, u ovom slučaju s mrkvicom i cvjetačom, fino me zagrije ujutro i volim njome započeti dan. Kratko sam ju kuhala i na kraju kuhanja dodala sam u nju miso – fermentiranu pastu od soje bogatu enzimima kojima se naša probava jako veseli. Jučer sam dobila alfa alfa klice koje sam odlučila iskoristiti u juhi. Klice su lude namirnice koje obiluju mineralima i vitaminima.

 

Žitarice su baza prehrane i samo o njima planiram napisati jedan od idućih tekstova, zasad je važno napomenuti da će me ova smeđa riža dugo držati sitom jer se sastoji od složenih ugljikohidrata koji se u tijelu polako razlažu i omogućavaju stabilnu energiju na duge staze, za razliku od rafiniranih ugljikohidrata koji su prazni i talože se u salo. Smeđa riža, kao i cjelovite žitarice generalno, osim složenih ugljikohidrata koji nas dugo drže sitima, obiluju i vlaknima, proteinima, mineralima i vitaminima iz B skupine.  Jako je važno kuhanje – da bi bila ukusna, mekana i najlakše probavljiva, smeđu rižu kuham u ekspres loncu. Danas sam u nju ubacila kombu algu (fenomenalnu algu koja je bogata mineralima i između ostalih djelovanja, čisti krv), a alge slove kao najbolji izvor minerala.

Mamin retro-ekspres lonac iz sedamdeset-i-neke, dušu dao!

Rižu sam posipala preprženim bundevinim sjemenkama, a sjemenke su odličan izvor ulja, ove su dobre za reproduktivne organe.

Zeleno sa strane je danas bila kratko kuhana blitva. Zeleno je važno jer, između ostalog, obiluje klorofilom i pomaže u metabolizmu željeza, dakle, dobro je za našu krv.

I na kraju šalica zelenog čaja koji alkalizira krv.

Kap maslinovog, zrno soli, kamen, stina, srdela, nevirna žena, ae…

Možda se čini da je ovo puno posla za doručak, ali dok se riža kuha, napravim sve ostalo, dakle, juhu, kratko kuhanu blitvu i ispržim sjemenke. Rižu koju sam skuhala ujutro namjeravam iskoristiti za današnji ručak ili večeru, tako da je dobar dio obroka skuhan već ujutro što je velika ušteda vremena i kad dođem mortus s posla, na tome ću biti zahvalna. 🙂

Eto, toliko o današnjem doručku.

Čujemo se ubrzo, živili!