31. Jan

Individualke u mojoj kuhinji

Stvarno sam oduševljena ekipom koja mi dolazi na radionice i nakon te jednodnevne, „bazne“ radionice i druženja, nameće se pitanje – što dalje? Koncipirala sam individualiziran tečaj kuhanja za sve radoznale, koji jesu i nisu bili na mojim radionicama. Klopajmo prirodno!

Kvinoja s povrćem//tempeh s arame algama//kuhana salata//prešani kupus//njamica!

Tečaj kuhanja će se održavati u Opatiji kroz pet tjedana zaredom, po jedan blok (4 sata) tjedno, u mojoj kuhinji i koncipiran je kroz teorijsko-praktični pristup. Sve što skuhamo ćemo i pojesti.

Na ovom individualiziranom tečaju od 1-max. 2 osobe svaki put kuhamo jedan cjeloviti ručak + u svakom ćemo susretu detaljno obraditi jedan segment s min. 3-4 jela isključivo iz te domene:

Struktura prehrane (1), Juhice i variva (2), Cjelovite žitarice (3), Mahunarke + alge (4), Povrće (5).

Po završetku tečaja naučit ćeš cca 25 – 30 novih recepata.

Upoznat ćeš se s  organski uzgojenom hranomprincipima kuhanja i načinima pripreme koji su karakteristični za određeno godišnje doba.

Naučit ćeš kako strukturirati pijat, planirati obroke i organizirati se jer nećeš svaki dan kuhati 3 sata gozbe – u današnjem hektičnom tempu sve je stvar organizacije i rado ću ti prenijeti svoje navike koje meni olakšavaju cijelu priču s kuhanjem.

Vaše preference i želje također uzimam u obzir.

Za ekipu „startera“ koja nije bila na „baznoj“ jednodnevnoj radionici, tečaj traje 5 susreta po 4 sata/1 susret tjedno.

Za ekipu „naprednih“ koja je bila na „baznoj“ jednodnevnoj radionici, tečaj traje 4 susreta po 4 sata/1 susret tjedno.

Varivo od heljde – prefina žitarica koja nas grije zimi poput babinih vunenih čarapa//kuhana salata

Prvi susret: Struktura prehrane (“makrobiotički pijat”) – upoznajemo se sa strukturom pijata i saznajemo što se, zašto i u kolikoj mjeri treba nalaziti svakodnevno na našem pijatu + zašto je važno birati namirnice i načine kuhanja prema godišnjem dobu budući da naše tijelo ima različite želje ovisno o sezoni što je nekako civilizacijski izmigoljilo budući da je u trgovinama sve dostupno čitave godine (tijelo zimi voli da ga hranom grijemo, u proljeće se čisti, ljeti voli da ga osvježavamo i lagano rashlađujemo, u jesen se umiruje i priprema za zimu..)

Drugi susret: Juhice i variva – juhe su odličan način za započeti dan! Juhica= jutarnja srećica! Znam, zvuči kontraintuitivno („da jedem ujutro juhu??“) ali započeti dan juhicom znači prikopčati se na infuziju vitalnosti i dobrote koja vam instant zakola tijelom.  Zimska topla juha nas zagrije iznutra poput toplog zagrljaja, a ljetna s dodatkom primjerice limuna nas savršeno hladi u tople ljetne dane… Nema potrebe za višesatnim iskuhavanjem juhe – zdrave juhe su brzo fine, zdrave i gotove za kvarat ure.

Treći susret: Volimo cjelovite žitarice – zbog različitih trendova, žitarice su danas na lošem glasu. Ali neodobravanje je često loše artikulirano i ono se ne bi trebalo odnositi na čitavu grupu žitarica već na one rafinirane kojima je sve ono hranjivo i zdravo odstranjeno i koje se danas nažalost, najčešće i jedu u vidu pšeničnih proizvoda, peciva, kruha, pekarluka i sl…Cjelovite, dakle, nerafinirane žitarice bi trebale činiti bazu prehrane. Naše tijelo voli složene ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica koji mu osiguravaju stabilnu i dugotrajnu energiju što znači da tijelo dobiva što mu treba, a mi smo dugo siti, razina šećera u krvi je stabilna i nemamo potrebe za grickanjem između obroka (na čemu su nam probava i kilaža zahvalni), a osim toga su i odličan izvor vlakana, bjelančevina, minerala i vitamina. (I ne, ako se raznovrsno hranite, a pod uvjetom da nemate zdravstveni problem, neće biti niti problema s glutenom. Ako nemamo zdravstvenu situaciju, gluten je problem kad smo osuđeni na jednoličnu i siromašnu prehranu koja se bazira na rafiniranim žitaricama, a anti-gluten histerija je fini konzumeristički trend. $$$). Naučite kako pravilno i raznovrsno pripremati i kuhati proso, heljdu, smeđu rižu, kvinoju, ječam, kukuruznu krupicu, i one zaboravljene poput pira i zobi.

Četvrti susret: Fine mahunarke + moćne alge – leća crvena, žuta, zelena, slanutak, azuki grah, razne domaće vrsta graha, crna soja i sojini derivati (tofu, tempehovdje govorim isključivo o ne-GMO soji iz kontoliranog podrijetla i organskog uzgoja)… mahunarke su nepravedno podzastupljene namirnice koje našem tijelu osiguravaju pregršt bjelančevina (u kombinaciji sa žitaricama osiguravaju apsolutno sve aminokiseline) i minerale. Često su na meti za odstrjel jer napuhavaju, a napuhavanje je, u većini slučajeva, posljedica nepravilnog kuhanja i pripreme. Naučite kako ih pravilno i praktično pripremati i krenite guštati u mahunarkama jer je to fantastična porodica biljaka koju je šteta propustiti! Gospođe alge su neprikosnovene kraljice minerala na svijetu, fine su i lako se daju pripremati. Zašto kupovati minerale u vidu dodataka prehrani kad možete guštati u pravim algama – njam!

Peti susret: Povrće caruje! – danas je na pijatu svega nekoliko vrsta dosadnog povrća, uvijek pripremljenog na isti način kojeg jedemo jer moramo jer je „zdravo“. Povrća se generalno „kod nas“ jede premalo. Trebalo bi biti zastupljeno u gotovo svakom obroku. Drugačije se priprema ljeti kad hladimo organizam, a drugačije zimi kad ga grijemo… Zaboravite na prekuhanu blitvu i uvijek istu, zdravu ali dosadnjikavu mrkvu na lešo i dajte povrću drugu priliku koju zaslužuje i otkrijte masu raznolikih i načina pripreme. Jer povrće je zakon i nikad ga više nećete gledati istim očima!

Individualni tečaj (1 osoba) – 5 susreta/“starteri“ – 2.500 kn/po glavi
Individualni tečaj (1 osoba) – 4 susreta/“napredni“ – 2.100 kn/po glavi
Dvojac u kuhinji (2 osobe) – 5 susreta/“starteri“ – 1.800 kn/po glavi
Dvojac u kuhinji (2 osobe) – 4 susreta/“napredni“ – 1.500 kn/po glavi

Plaćanje u 2 rate ( prva avansno, druga po završetku tečaja).

p.s. Još ima mjesta na jednodnevnoj, “baznoj” radionici koja se održava ovu subotu, 3.2.2018, a otvaram prijave za subotu, 10.2.2018. 

Zainteresirani/e, prijavite se:

mejlom na: [email protected]

fejzbučno na: Anino povrće

telefonom na: 098 172 1564.

Klopajmo prirodno!

Živili i stej bjutiful!

Ana