27. Apr

Jedna strašno lijena maneštrica!

Bogdaj!

Evo me! Nije me bilo prošlu srijedu – imala sam tečaj kuhanja i bilo je opasno bizi s radovima na polju tako da nisam stigla pisati. Dobro je na polju, ima špinata, salata je presađena i raste, riga i kres su već veliki. U stakleniku bebe zdravo rastu, kuva se fino, život je dobar. Novost – na stranici je nova mogućnost dobivanja „njuzletera“ od „Aninog povrća“ tako da vas mogu informirati o događanjima, radionicama i tečajevima kuhanja i vrtlarenja, novim postovima, kao i isporukama povrtnih košarica i svim tim veselim događanjima. Vi koji ste se već pribilježili za košarice porukom automatski ćete dobivati njuzleter.

Dakle, ovih je dana kiša. Malo sam izdeprimirana jer jedva čekam lijepo vrijeme da nastavim radove na njivi i moja nestrpljivost i driler u meni koji kad nešto odluči nema previše strpljenja se teškim srcem predaju zakonima prirode pa tako i ovom čekanju. To je valjda isto proces učenja ili možda bolje rečeno prepuštanja i otpuštanja (iluzije) kontrole. („učenje“ me podsjetilo na školu, a to na Gibonnija i kad pjeva „ovo mi je škola“ i meni najbriljantniji stih u povijesti stihova ikad: „dvije sestre blizanke rođene u ponoć/jedna malo prije, druga kasnije“. Odlutala sam, velika digresija, ‘ajmo nazad na hranu.)

Danas sam maksimalno lijena. Apsolutno mi se niš’ ne da. Ne da mi se ni kuhati više nego što trebam. Zahladilo pa mi se jede nešto toplo na žlicu. Pa sam tako danas napravila „Lijenu maneštru“. „Lijena“ jer kuham s onim što imam u frižideru i s onim što je ostalo skuhano od jučer jer sam prelijena za duže kuhanje, a definitivno prelijena za otići u nabavku hrane. Dakle, slijedi jedan lijeni recept za jednu lijenu ali finu maneštru!

Namirnice za lijenu maneštru!

 

Anina lijena maneštra!

Sastojci:

Riža i slanutak (ostaci od jučer)

3 mrkve

Kelj

½ dimljneog tofua

½ svježeg tofua

Tri manje kapule

Češnjak

Maslinovo ulje

Sol

Tamari

Papar

Crvena paprika

Kuzu

  • Imala sam od jučer skuhanu rižu i slanutak; može poslužiti grah, ječam.. koja god kombinacija mahunarki i žitarica koja vam je omiljena

Slanutak i riža od jučer, fala im što su već skuhani!

  • Nasjeckati kapulu na sitno i propirjati ju na maslinovom ulju i zericu posoliti, dodati češnjak na sitno i propirjati (paziti da ima vode da češnjak ne zagori)
  • Dodati mrkvicu narezanu na polumjesece i propirjati ju minutu

Volim mrkvicu!

  • Dodati kelj narezan na trake i propirjati ga isto tako minutu

Kelj je definitivno moje omiljeno lisnato povrće i pripremam ga na miljardun finih načina!

  • Također ponovi s tofuom narezanim na kocke
  • Dodati malo tople vode (zagrijane) ili temeljca tek toliko da prekrije masu i kuhati dvije-tri minute
  • Dodati skuhanu rižu, slanutak i kukuruz iz staklenke (bilo bi dobro je iz eko uzgoja jer u ove konvencionalne dodaju šećer što je dosta važna info za ljude koji izbjegavaju šećer) te tople vode ili temeljca
  • Kuhati 20 minuta
  • Pred kraj začiniti s dvije žlice tamarija, paprom i crvenom paprikom
  • Ako je prerijetko dodati kuzu razmućen u malo hladne vode (kuzu je korijen biljke, jako ljekovit, osim terapeutski, koristi se za zgrušnjavanje hrane)

Maneštra, zdrava i brza!

To je to za danas!

Uživajte u klopi i ako možete budite malo lijeni i odmorite se. Kako bi me moja baba pitala s negodujućim podtekstom da niš’ ne radim i da sam lijena, rekla bi „Što smrdiš [na kauču] ?“. E, pa ponekad čovjek mora malo i „smrdit’“ (dolaze topliji dani, ne doslovno!)

Pozdrav iz kauča,

LijenAna

Apsolutni mast-hev sezone: babine vunene čarapice!