21. Jun

Prisustvo i neravnoteža

Prisustvo i neravnoteža. Jutros sam u Klani okopavala i podvezivala pomiće i razmišljala sam o životinjicama znanim kao “nametnici”. Puno je pomidora pa sam i puno razmišljala

Mravci brste k’o ludi ostatke ušiju na radiću.

Znači, stara je priča da biljne uši obo-ža-va-ju bob. Ako ih pustim na bobu, bit će tamo neko vrijeme dok ne dođu bubamare, tamaniteljice ušiju. A i mravi se također desertno oblizuju na uši. Ove godine sam u novom vrtu imala predivnu blitvu (još uvijek je imam, mada je već pri kraju, ide u cvijet). Na pet, šest listova sam skužila uši. Prije sam padala u afane i jurila po stanu k’o baba narikuša “Boro, Boro, ajo men’, uši su nam na blitvi!!” (dok ovo pišem, u glavi mi odzvanja glas moje babe Marice, totalne carice, predivne gorštakinje s Velebita koja šiba ikavicu i zapravo govori jednim divnim dijalektom ). Sad sam pustila uši na blitvi da vidim što će biti dalje. Ništa. Pojavile su se na par listova, fino su se najele i to je to.

Promatrajući paralelno vrt i njivu (dvije totalno različite vrste zemlje), naučili su me da postoji fina ali značajna razlika između PRISUTNOSTI “nametnika”, odnosno različitih životinjica i NERAVNOTEŽE. Odnosno, vrt je cjelina u kojoj postoje te sitne životinjice koje su tu, tu žive i hrane se ali ako je vrt u ravnoteži, sve će biti okej i neće biti apsolutno nikakve štete. Ali ako se zemlji pristupa na krivi način, to se vraća u vidu neravnoteže. Naprimjer, prijašnih sam godina puno eksperimentirala s malčiranjem (odlična tehnika ako ju se pametno koristi) i skužila sam da malčiranje malčiranja radi stvara ogromnu neravnotežu u vidu puževa i gljivica.

Vrt me naučio da ako dođe do neravnoteže, sekundarno je riješiti se nametnika; poanta je skužiti zašto je do te neravnoteže došlo; što krivo radim. Najvažnija (i najkompleksnija) stvar je skužiti zemlju. Ona nam je zapravo novi prijatelj i trebamo skužiti što joj treba i kako joj pristupiti. A svaki vrt, sa svojom zemljom je priča za sebe.

A ovo je filmić koji me svaki put podsjeti koliko je svaka karika u prirodi važna i kako smo svi zajedno utkani u jednu predivnu cjelinu (malo se i rasplačem kad ga gledam ;)).

https://www.youtube.com/watch?v=KZ3sBNALbMo