23. Jun

Vrtlarska radionica “Njega plodova”

Zaleti se i skoči na vrtlarsku radionicu!

Dok nas proljeće časti “zelenim lisnatim” poput blitve, rige, salate, radiča ili onog divnog samoniklog kojih se nakon duge zime taman zaželimo i radosno ih hrskamo dok u ustima osjećamo njihovo zdravlje i svježinu, u ljeto kraljuju junaci – plodovi poput pomidora, tikvica, krastavaca, patlidžana, tikvica.. puni sunca i vode, obožavamo ih sirove u salatama jer nas savršeno hlade. Ili minimalno termički obrađene kako bi ostali sočni i mesnati.

vrtlarska-radionica-njega-plodova-02
Krasno su se primile i divno rastu sve tri moje omiljene sorte pomića, a eksperimantiram i s četvrtom koja možda uđe u selekciju mezimaca. Ovdje virim k’o psiho😊.

Nakon što smo ih zasadili u vrt i nakon što su se lijepo primili, počinju se javljati pitanja (mada postoji masa pitanja prilikom same presadnje – proći ćemo i njih). Malčirati? Zalijevati? Je li potrebna dohrana i koja? Proljeće je obično karakterizirano kišama, visokim temperaturama, poznatom „sparinom“ koja nije prijatelj plodova jer stvara idealne uvjete za pojavu gljivičnih oboljenja. Plamenjača je noćna mora svakog vrtlara/ice. Što učiniti kad se plamenjača pojavi? Kako ju izbjeći? Ono što me iskustvo naučilo je to da je u organsko/biološko/prirodnom vrtu, dakle, onom vrtu u kojem se ne koriste mineralna gnojiva niti agrokemikalije, najvažnija preventiva u vidu adekvatne pripreme tla i na radionici ćemo tome posvetiti dosta vremena, međutim ako dođe do pojave bolesti ili navale nametnika, itekako se mnogo toga po tom pitanju može učiniti.

vrtlarska-radionica-njega-plodova-04
Tikvice.

Prijavite se na radionicu „Njega plodova“ i naučite sve što je potrebno kako bi Vaši vrtni junaci zablistali u svom najobilnijem sjaju!

Gdje i kad: subota, 27.6.2020/ Kastav (Rubeši) 8-10 sati

Cijena: 250 kn/osobi

Prijave na: [email protected] ili na 098 172 1564.